Narghilea, Shisha, Hookah, Nargile... Trecut și Prezent

Narghilea, Shisha, Hookah, Nargile... Trecut și Prezent

Narghilea, Shisha, Hookah, Nargila, Narghile, etc. sub orice denumire ai întâlnio (denumiri diferite în funcție de țară) este un dispozitiv pentru fumatul amestecurilor speciale de tutun sau amestecuri fără tutun, cu filtrare de fum. Apa acționează ca un filtru, prin care fumul este curățat de substanțele nocive.

Despre trecutul narghilelei, se poate scrie o carte cu mii de pagini, deoarece în funcție de regiune acest obiect de fumat ascunde câte o poveste.

Când a apărut narghileaua?

Sincer, din toate cercetările pe care le-am făcut, nu se poate stabili o dată exactă sau un popor care a inventat narghileaua. Sunt descrise mai multe teorii, de diverși cercetători în domeniu, după cum urmează:

În teoria indiană se spune că, pentru prima oară, narghileaua a fost utilizată în India, pe lângă Pakistan, în scopuri medicale și meditative. India ar fi patria-mamă de unde a început raspândirea narghilelei spre țările vecine. Această teorie se pare că este cea mai credibilă, fiind aprobată de mai mulți cercetători.

După această teorie, primul model de narghilea era realizat din nuci de cocos, pe post de ”vas narghilea” și bucăți de lemn. 

Meșterii persani au transformat apoi narghileaua –  făcându-i un bol de porțelan și un furtun lung din piele de șarpe, flexibil. Acest model de narghilea, te duce cumva cu gândul la narghilelele moderne din prezent. Modelul de narghilea din Golful Persic purta numele de gedo / qadu și avea o formă similară, dar vasul era din lut.
Poza preluata de la https://hi-techclub.com

De-a lungul istoriei, narghileaua din Persia a fost numită hukka – de la oala persană pentru depozitarea diferitelor ustensile. După ce a fost utilizată sticla pentru realizarea vaselor de narghilea, narghileaua a fost denumită SHISHA (sticlă).

 

Teoria persană, menționată de către cercetătorul DuToita, susține că prima narghilea ar fi fost de origine persană. 


În trecut, apare o altă teorie numită teoria africană care ne transmite că narghileaua ar avea rădăcinile în Africa. Cercetătorii care afirmă această teorie își bazează spusele pe rezultatele săpăturilor efectuate în țările africane care arată că triburile sud-africane ar fi inventat țeava din lemn dhaka folosită pentru fumat. Spre exemplu, în timpul săpăturilor din Zambia și Kenya, au fost găsite dovezi despre utilizarea țevilor de apă de către africani pentru fumat –  care datează din secolul al XIV-lea.

 

Deși sunt multe teorii, și fiecare popor își susține teoria sa, cert este că popularitatea narghilelei a crescut treptat în timp, obiceiul fiind răspândit de la un popor la altul datorită călătoriilor efectuate de negustori și turiști.  


Derulând istoria cu câteva sute de ani, acest obicei de a fuma narghilea a fost păstrat și în timpul Imperiului Otoman. Pe vremea când Ștefan cel Mare se bătea cu turcii – la propriu, narghileaua era la modă. Dispozitivul folosit era mult mai avansat față de versiunile inițiale ale indienilor și persanilor. Deseori, vasul era conceput din alamă sau un metal prețios.

În trecut, oamenii din înalta societate își achiziționau și fumau narghilea în primul rând ca să-și pună în valoare statutul social. În jurul narghilelei familiile, prietenii și asociații din afaceri își consolidau legăturile dintre ei petrecând sau discutând afaceri. În rândul oamenilor ”avuți” narghileaua era folosită, de cele mai multe ori, ca o invitație la discuție. Invitația la o narghilea a fost considerată mult timp un semn de respect, iar refuzul era perceput ca o insultă gravă.
 

După ani și ani, rușii au început să aducă diferite modele de narghilea din Egipt și Turcia, ca suvenir, din călătoriile lor – pentru a le dărui apropiaților sau a le folosi chiar ei. Rușii foloseau narghileaua ca un semn al luxului oriental.

În ziua de astăzi, sunt sute de Branduri Rusești de Narghilea care se remarcă în toată lumea, specializându-se și creând narghilele sau accesorii la cele mai înalte standarde. 

 

În Europa, narghileaua a câștigat o oarecare popularitate începând cu secolul al XIX-lea. În ultimul timp, poate ultimii 50 de ani fumatul din narghilea a fost în continuă ascensiune, ușor ușor remarcându-se pe piață fel de fel de branduri cu modele de narghilea unice, cu design modern și calități excepționale. Totodata, și accesoriile pentru narghilea au început să fie tot mai diversificate și tot mai ușor de utilizat.
 

Cum mai este denumită narghileaua?
 

În subcontinentul indian, este răspândită versiunea huqqa – ce stă la originea cuvântului englezesc hookah (huka, hooka). Utilizarea pe scară largă a cuvântului indian „hookah” în limba engleză este un rezultat al colonizării din India britanică(1858-1947). Pe lângă denumirea hookah, narghileaua mai este numită și hubble-bubble în Marea Britanie, SUA și izolat în alte locuri.  

Populația arabă a preluat narghileaua ca shisha - de la persanul „shishe”, care se traduce prin sticlă. Tot din persană -  nārgil s-a propagat în arăbescul Nargilah– folosit cu precădere în Israel.

 
În multe dintre țările europene care au influență otomană, întâlnim varianta preluată de la poporul turc – nargile.

 
În portugheză și franceză, i se spune narguilé. În Spania, narghileaua este narguile sau shisha (a doua denumire fiind împrumutată de la marocanii imigranți în Spania). 

 

Indiferent de nume, narghileaua este cunoscută acum pe tot mapamondul ca o modalitate de divertisment și relaxare.
 

Tot mai multe persoane, atrase de shisha au devenit din ce în ce mai selective cu timpul și obiceiurile lor. O parte dintre aceștia preferă narghileaua în oraș, la un local retras sau o la terasă însorită. Alții vor să savureze sesiunea de narghilea acasă, în intimitate, având posibilitatea de a urma tot procesul de pregătire a unei narghilele.
 

Astfel, odată cu creșterea popularității, producătorii specializați au suplimentat oferta cu diverse modele de narghilele, care mai de care mai sofisticate: narghilele din lemn, narghilele modernenarghilele minimaliste pentru toate gusturile și pentru toate ocaziile. Totodată și gama de tutun narghilea a fost extrem de diversificată, tot mai multe branduri răspândindu-se prin toată lumea, la fel cum au făcut și aromele fără tutun și fără nicotionă, o alternativă pentru tutunul de narghilea.Tot mai multe branduri pun accentul în primul rând pe o funcționalitate excelentă și o calitate premium a produselor lor.
 

În România, din ce am observat noi, piața shisha este într-o continuă creștere, tot mai multe persoane optând pentru a avea o narghilea acasă. 
 

Sesiunile de narghilea sunt mult mai mult decât simplul fapt de a fuma.  Narghileaua, shisha, hookah ...reprezintă cultură, măiestrie, pasiune, răsfăț și socializare. O sesiune perfectă de narghilea ne poate desprinde ușor de agitația zilnică și ne invită să ne bucurăm de momente relaxante cu mult fum aromat.


Narghileaua, atât în trecut cât și în prezent, este și va rămâne o metodă simplă și unică de a te destinde de realitate, de a te relaxa și de a împărți bucuria cu ceilalți. Fie că fumezi singur, fie că eșt alături de prieteni, sesiunea de narghileaua poate fi un moment autentic de răsfăț și plăcere.

 

Relaxează-te altfel! Spor la fum!

Alexandra, Energy Hookah

 

 

Suport clienti 08:00 - 21:00

0760059528 office@energyhookah.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!